Spreekangst de baas worden is niet een trucje doen

Als het om spreekangst de baas worden gaat dan is het goed om te beseffen dat er geen trucjes zijn om dit te bereiken. Net zo goed als er geen trucjes zijn om stoofvlees lekker gaar te krijgen. Volg het recept en je zult smullen. Zet het in de magnetron en je zult teleurgesteld raken.

Betekent het dat je moet graven in je verleden en een soort van psychologische praatsessies moet aangaan over wat er allemaal in je jeugd heeft plaatsgevonden? Nee, ook dat is niet nodig.

Ik heb bij mijn klanten gezien, en ook persoonlijk ervaren dat individuele coaching het grote verschil maakt als je leert begrijpen wat er bij jou persoonlijk van binnen gebeurt als je merkt dat spreekangst je parten speelt.

Heb ik daar dan echt een coach voor nodig?

Dit is wat één van mijn klanten, een vrouwelijke directeur van een grote zorginstelling,  daar onlangs over zei:

“Ik kwam bij Ruud terecht omdat ik aan het vastlopen was in mijn ontwikkeling en daar in mijn werkpraktijk zoveel hinder van ondervond, dat ik het noodzakelijk vond om er iets aan te doen. In drie uitgebreide coachingssessies heeft Ruud mij een spiegel voorgehouden en dat heeft mij ontzettend veel inzicht gegeven in hoe mijn denkpatronen werken en hoe die mij  belemmeren in bepaalde situaties. Hij heeft mij daarmee die ondersteuning geboden die ik precies nodig had, het raakte voor mij echt de kern. Hierdoor heb ik vervolgens enorme stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling en kreeg ik handvatten die ik direct kon toepassen. Ruud heeft mij mijn gevoel van ruimte teruggeven om te kunnen zijn wie ik ben en daarvan te genieten. En wat ben ik daar trots op! Ruud, er zijn eigenlijk geen woorden om je hiervoor te bedanken, maar toch: dank je wel!”

Na drie sessies individuele coaching hebben mijn klanten die stappen gezet in hun persoonlijke ontwikkeling die nodig zijn om angst voor afwijzing en de daaruit voortvloeiende spreekangst de baas te worden. Niet een trucje, maar persoonlijke groei is wat je nodig hebt, en is ook wat je krijgt in dit korte intensieve traject van slechts drie sessies.

Een cadeau aan jezelf

Zoals een van mijn klanten laatst zei ‘beschouwde zij de investering als een cadeau aan zichzelf.’ Niet een cadeau waar je een korte tijd plezier van hebt, maar eentje die beschouwd kan worden als een fundament waarop je je leven verder bouwt. Wanneer je door een persoonlijk groeiproces te ondergaan spreekangst overwint, komt dit niet alleen tot uiting wanneer je voor de groep staat, maar ook in een voorstelrondje, of als iemand tegen wie je opkijkt om je mening vraagt. En zelfs in elke denkbare situatie waarin het belangrijk is zichtbaar te worden!

Bel of mail mij voor een persoonlijk intakegesprek. Ik kijk er naar uit om samen met jou aan de slag te gaan.

  • Sta open voor je eigen potentiëel als spreker
  • Trek de ‘stoute schoenen’ en durf je zelf te gaan ont-dekken
  • Durf jij op de kat te tikken voor een oriënterend gesprek? 🙂
Spreekangst kun je de baas worden