Presentatieangst – net iets anders dan Spreekangst

Toen ik een poosje geleden met een klant sprak over zijn enorme spanning in de aanloop naar een presentatie, vertelde hij dat hij geen last had van spreekangst, maar wel van Presentatieangst. Deze CEO van een internationale organisatie was gewend aan spreken in het openbaar. Hij maakte op mij een rustige evenwichtige indruk, en ik had al snel in de gaten dat hij in zijn vakgebied uiterst capabel was en in hoog aanzien stond. Echter wanneer hij presentaties moest geven, werd de spanning hem soms bijna teveel. Hij transpireert, heeft een droge mond, voelt hart overslagen, en kan het gevoel hebben in paniek te raken. Op zo’n moment voelt hij werkelijk vluchtgedrag opkomen. Hij wil dan het liefst er voor weglopen en de presentatie aan anderen overlaten. Daar hij dit in die mate alleen bij het geven van presentaties ervaart, noemt hij het geen spreekangst, maar Presentatieangst.

Waarom is Presentatieangst zo krachtig?

De belangrijkste factor die deze vorm van angst veroorzaakt is in feite angst voor afwijzing. Alles wel beschouwd is deze angst voor afwijzing te vergelijken met angst voor de dood. Dit is wel te begrijpen. Wanneer wij immers echt afgewezen zouden worden door onze omgeving, een omgeving waarvan wij het gevoel hebben afhankelijk te zijn, zet dit ons voortbestaan op het spel. Dat verklaart veel. Wanneer wij dan een presentatie geven, kunnen wij het gevoel hebben dat ons leven ervan afhangt. Dit voert de hoeveelheid stresshormonen in ons lichaam hoog op. Wij worden als het ware klaargestoomd om te vechten of te vluchten. Wij moeten immers ons leven in veiligheid brengen.

En ook een iets andere aanpak 

Bij deze vorm van Presentatieangst werkt Presentatiecoaching uiterst effectief. Dat heeft mijn klant ook ervaren. Terwijl de setting waarin hij zijn eerstvolgende presentatie moest geven nieuw voor hem was en de druk en de belangen groot waren, was hij nog nooit zo kalm geweest voorafgaande aan een presentatie. Staand, in een   grote zaal vol publiek, zonder gebruikmaking van Powerpoint en als enige presentator, was hij in staat zichzelf te blijven en ontspannen, met een glimlach te presenteren. Dat is wat Presentatiecoaching voor je kan doen. Je leert zowel iets over jezelf alsook iets dat van groot belang is betreffende de opbouw van je presentatie.

Met een enorme afname van Presentatieangst als resultaat.

Als jij zelf wilt ervaren wat dit voor jouw presentatieangst kan betekenen, neem dan contact op met mij op +316 16 094 322 of mail mij op info@sprekenleren.nl.