Wees voorzichtig met wat je gelooft over je presentatie, want je krijgt gelijk!

‘Ik zal blij zijn als de presentatie er weer op zit.’

Dat is een veelgehoorde opmerking van klanten die zich bij mij aanmelden voor begeleiding bij hun te geven presentatie.

Wanneer dit het geval is merk ik dat deze denkwijze ook vaak doorwerkt in de voorbereiding.

‘Hoe minder ik erover hoef na te denken hoe beter, en dan ogen dicht en gaan met die banaan en het is weer achter rug.’ 

Zo te horen is presenteren dus een onprettige en lastige uitdaging waar zo min mogelijk energie in gestopt moet worden. En dan maar hopen om met de schrik vrij te komen. Dit kijkje achter hun schermen wordt mij af en toe vergund als een klant besluit toch maar eens voor hulp aan te kloppen. In die veilige omgeving durft een klant dan vrij over zijn/haar gevoelens te spreken.

Vanaf dat moment komt er een mooi proces op gang. Langzaam komt er een besef dat de presentatie een bijzondere bijdrage zou kunnen gaan leveren aan het team als er op een andere manier naar gekeken wordt. 

Je krijgt gelijk!

Als je zelf vindt dat je eigenlijk niet veel te melden hebt, dat mensen zich zullen vervelen, zullen gapen, en op hun horloge zullen kijken, denkend aan de koffie, het bier en de bitterballen die klaar staan, als jij dat denkt én vindt, dan zal hoogstwaarschijnlijk ook zo gaan! Overtuigingen hebben de eigenschap zichzelf te waar te maken. Je krijgt gelijk, maar deze keer ben je er niet zo blij mee!

Toch is dat tegelijkertijd ook het goede nieuws! Wat jij vindt en voelt in de voorbereiding van je presentatie, gaat jouw publiek ook vinden en ervaren! 

Het geheim is dus het veranderen van je mindset en samen op zoek te gaan naar de verborgen parels in jouw verhaal. Hoe stijf de oester ook gesloten lijkt te zitten, we gaan hem samen openmaken en ons laten verrassen door de schoonheid en de glans ervan. 

De harten van jouw publiek zullen geraakt worden, omdat jouw hart geraakt werd, toen ik als een spiegel jouw verhaal aan je teruggaf en jij ook al kippenvel kreeg van je eigen verhaal uit mijn mond. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten en samen die ontdekkingsreis aan te gaan! 

Je zult er geen spijt van krijgen, sterker nog, het zal je iets brengen waar je je verdere leven mee vooruit kan!