Er was eens…de krachtigste start van een presentatie

Er was eens een…maakt de start van een presentatie onweerstaanbaar

Een voorbeeld van de start van een presentatie die onweerstaanbaar is

Een voorbeeld van een Er was eens..start van een presentatie in de Ted-talk van Daniël Pink

Een betere start van een presentatie is moeilijk te bedenken!

Weet je nog hoe spannend je het vond wanneer je ouders of je grootouders je een verhaal vertelde voor het slapengaan? Hoe je jonge speelse aandacht aan hun lippen gekluisterd was en je het liefste wilde dat ze nooit meer zouden ophouden met vertellen? Bijna al die verhalen begonnen met: ‘Er was eens.. ‘. Als we die zin hoorden gingen we er meteen lekker voor zitten of liggen en waren één en al oor, vol verwachting wat er ging komen. Het waren heerlijke onvergetelijke momenten waarin je je als kind koesterde en een hele sterke band met de verteller ervoer. Een betere start van een presentatie is moeilijk te bedenken.

Hoe gebruik je dit in de start van een presentatie?

Hoe kun je dit principe gebruiken in  de start van een presentatie? Als alle ogen op jou gericht zijn, als alle harten in de zaal vol verwachting kloppen, en als door alle hoofden de gedachte gaat: ‘wat voor spreker zal dit zijn?’… dan kun je je presentatie niet beter beginnen dan met een anekdote, of een verhaal. Door creatief te spelen met dit concept kun je bijvoorbeeld beginnen met te zeggen: ‘Vorig jaar, op 30 oktober overkwam me iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt.. ‘ Je publiek zal voelen: Hier komt een spannend verhaal. Of een grappige story. Je luisteraars gaan er eens lekker voor zitten. Omdat je jezelf in het geheel betrekt laat je je kwetsbaarheid zien en schep je een band van vertrouwen. Men zal benieuwd zijn wat er na deze fascinerende start allemaal nog meer gaat komen.

Vraag nu een vrijblijvend intake gesprek aan voor een presentatietraining

De overgang naar je betoog

De kunst is natuurlijk om je speech te starten met een story die niet alleen aansluit bij je verhaal maar ook bij je publiek. En om daarna op soepele wijze de overstap te maken naar je betoog. Om inspiratie hierin op te doen kun je eens naar TED-talks kijken die met een variant van ‘Er was eens..’ beginnen. Op YouTube kun je heel wat van deze talks bekijken. Een mooi voorbeeld hiervan is de TED-talk van beroepenanalyst en bestsellerauteur Daniel Pink, getiteld: ‘The puzzle of motivation’. Deze talk is al door meer dan 21 miljoen mensen bekeken.

Een bekentenis over een lang en goed bewaard geheim

Hoe past Daniel Pink het principe van ‘Er was eens..’ in zijn speech toe? Hij begint met een bekentenis. Hij begint te bekennen dat hij twintig jaar geleden iets gedaan heeft waar hij zich zo voor schaamt dat hij het nog nooit aan iemand heeft durven te bekennen, tot op dit moment! En waarvan hij hoopte dat niemand het ooit te weten zou komen. Een krachtigere start is haast niet denkbaar. De spanning is voelbaar tot in elke uithoek van de zaal.

Daniel heeft bedacht dat dit lang en goed bewaarde geheim nu een krachtig doel kan dienen.  Wat is dat geheim? In een moment van jeugdige overmoedig is hij ooit rechten gaan studeren, maar wat hij nog nooit aan iemand heeft verteld is dat hij er niets van heeft gebakken, de studie nooit heeft afgemaakt, en het vak ook nooit één dag heeft uitgeoefend.  Omdat hij de kwestie die hij nu wil gaan bespreken aan het publiek wil voorleggen als een soort rechtszaak waarbij het publiek de jury mag zijn om over zijn pleidooi te oordelen, komt zijn mislukte rechtenstudie mooi van pas als een superspannende ‘Er was eens..’ inleiding.

Dit laat prachtig zien hoe goed dit concept werkt. De onthulling van een geheim uit zijn jeugd doet zijn publiek op het puntje van hun stoel zitten. Wat gaat hij opbiechten?  Iedereen wil het nu weten. En omdat het een mislukking betreft die over hemzelf gaat, voelt het publiek als een bonus, ook nog zijn kwetsbaarheid. Daardoor sluit het publiek hem nog gemakkelijker in hun hart. Tegelijkertijd begrijpen ze ook dat Pink iemand is die iets mee te delen heeft, dat hij een autoriteit op zijn vakgebied is. En als hij daarna de overgang naar zijn betoog maakt hangt het publiek al aan zijn lippen. Ze willen nu bij hem blijven als een kind op schoot bij opa en het hele verhaal horen.

Wil je weten hoe de start van jouw presentatie onweerstaanbaar wordt?

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om de start van een presentatie te boosten. Wil je leren hoe jij daarin kan excelleren? Zou je willen leren hoe je zelfverzekerd een presentatie kunt geven die de toehoorders boeit en in actie brengt? Je zult merken dat dit ook helpt om spreekangst te overwinnen wanneer je leert om met overtuiging jouw verhaal te kunnen brengen. Kijk voor de mogelijkheden op www.sprekenleren.nl, neem contact met me op via het contactformulier of bel me op 06-16094322.

De kracht van een stilte in een presentatie

De kracht van een stilte in je presentatie

Bereik het hart met een stilte in je presentatie

Winston Churchill bereikt het hart van zijn publiek met welgekozen stiltes in zijn presentatie

 Stilte wordt tegenwoordig nogal ondergewaardeerd. Heb je wel eens op een treinreis in een stiltecoupé gezeten? Dan weet je hoe weinig mensen stil kunnen zijn. We zijn bijna altijd omringd door geluid. Het lijkt wel alsof we bang zijn voor stilte, alsof het saai of verontrustend is. We worden omringd door het geluid van verkeer, van pratende of luid discussiërende mensen, van joelende kinderen. Of van muziek uit onze headsets. Het is in Nederland een hele opgave om een plaats te vinden waar je, behalve af en toe het fluiten van een vogel, helemaal niets kunt horen. Heb je toch zo’n plekje gevonden? Ervaar dan hoe heilzaam en rustgevend stilte kan zijn. Het is alsof je hoofd zich met een sereniteit vult die alle zorgen en beslommeringen laat oplossen en verdwijnen.

Vraag hier om een vrijblijvend intakegesprek voor een maatwerk presentatietraining

Ook in onze communicatie laten we niet graag stiltes vallen. Toch weten we allemaal dat stiltes aanzetten tot het uiten van gedachten bij de ander. Geen wonder dat psychologen na een vraag zo nodig een lange pauze inlassen die de cliënt aanzet om over zichzelf te vertellen. Probeer dat zelf maar eens uit als je met iemand praat. Gebruik een stilte niet meteen voor een betoog van jouw kant, en ervaar wat er dan gebeurt. Het zal je verrassen!

Stiltes zijn niet eng

Waarom zijn we bang om stiltes te gebruiken in een presentatie? Het idee heerst bij velen dat een assertieve en dynamische houding de sleutel tot succes is. Dat presenteren dus vooral betekent dat we veel en enthousiast praten. Aan de andere kant kan een presentatie zonder pauzes ook duiden op onzekerheid, waarbij we de zinnen zo snel mogelijk eruit persen om maar weer van het podium af te mogen.

Een prachtig voorbeeld van stiltes in presentaties zijn de speeches van Winston Churchill. In de film The Darkest Hour kun je daar een paar sterkte staaltjes van horen en zien. En als je op YouTube naar een live redevoering van hem luistert, let dat op hoe hij pauzes gebruikt als een krachtig wapen. Speel bijvoorbeeld het fragment af: ‘We Shall Fight on the Beaches’. Wat valt je op? Na iedere zin of deel van een zin is er een beladen stilte die zijn gedachte nadruk geeft; de ernst ervan laat uitkomen. Zoals: ‘We shall go on to the end,… we shall fight in France,… we shall fight on the seas and oceans… we shall fight.. with growing confidence and growing strength in the air,… we shall defend our Island,… whatever the cost may be,… we shall fight on the beaches,… we shall fight on the landing grounds,… we shall fight in the fields.. and in the streets,… we shall fight in the hills,… we shall never surrender,…’ Dit is allemaal één zin en die gaat zelfs nog even door. Wat is het effect van de pauzes die Winston Churchill inlast? Elk zinsdeel wordt belangrijk en zwaarwegend. De luisteraars worden naar een dramatisch hoogtepunt gevoerd en raken ervan overtuigd dat Engeland absoluut de overwinning zal behalen.

Hoe werken die stiltes in jouw presentaties? Begin als eerste met een stil moment. Daarmee kun je wachten tot het publiek stopt met praten en schep je verwachting voor wat er komen gaat. Je creëert ook rust bij jezelf. Gebruik ook pauzes tussen de zinnen en gedachten, dan krijgt je gehoor de tijd om na te denken over wat je gezegd hebt. Er wordt verwachting gewekt over wat er nog meer gaat komen. Je kunt beter oogcontact met je publiek krijgen en van hun gezicht aflezen of ze je begrijpen. En of ze meegesleept worden in jouw verhaal. Er komt tijd vrij om na te denken over hoe je de volgende zin het beste kunt formuleren. En hoe groter je wilt dat een zin impact krijgt, hoe langer de pauze moet zijn. Als je een  pauze na een vraag inlast, roept dat een bepaalde spanning op, nieuwsgierigheid naar het antwoord. Laat ook na de laatste zin een stilte vallen, je publiek zal dan vanzelf gaan applaudisseren. Vertrek ook niet tijdens het applaus, maar neem dat met een brede glimlach en in stilte van jouw kant in ontvangst.

Wil je leren hoe jij stiltes en pauzes kan inzetten in jouw presentaties? Hoe je je publiek kan motiveren en engageren? Hoe je spreekangst kunt overwinnen? Kijk op sprekenleren.nl voor de diverse mogelijkheden.

Neem contact met me op via info@sprekenleren.nl, bel me op 06 16 094 322 of gebruik het contactformulier.

 

Presentatietrainingen, leren presenteren, presentatie maken, presentaties maken, sprekenleren, leren spreken, presentatievaardigheden, krachtige presentaties maken, krachtig presenteren, spreekangst overwinnen, spreekangst beheersen, presentatie verbeteren, presentatievaardigheden, spreken voor publiek, TED waardig presenteren, training spreekangst, spreekangsttraining, wat te doen aan spreekangst, spreekcoach, presentatiecoach, presentatietraining, spreektraining, presentatiecoaching, spreekcoaching, spreken met impact, presenteren met impact, Ruud van den Berg, Personal coaching, storytelling, presenteren met maximale invloed, presentatievaardigheden verbeteren, improviseren

Presentatietraining – Storytelling

Deze presentatietraining leert je hoe  je positieve invloed kunt hebben op je toehoorders. Storytelling is één van de belangrijkste en wellicht moeilijkste vaardigheid in het presenteren voor publiek.

Deze presentatietraining leert je hoe je maximale invloed op je toehoorders hebt

De nachtmerrie van elke spreker of presentator is een publiek dat overal mee bezig is behalve met jouw verhaal of boodschap. Mensen die met elkaar gaan zitten praten waardoor het lijkt dat je in de lucht spreekt; of in ieder geval niet interessant voor hen bent. Al je goede voorbereiding ten spijt, mensen luisteren niet omdat jij je zo goed voorbereid hebt. Met deze presentatietraining leer je hoe je van je publiek aandacht krijgt, vasthoudt en blijvend beïnvloedt.

Als je de aandacht van mensen wilt hebben en vasthouden is er geen betere manier te verzinnen dan het inzetten van een goed verhaal. Om als presentator niet vergeten te worden, is het vertellen van een toepasselijk verhaal een krachtige manier om dat doel te bereiken. Verhalen prikkelen de fantasie van de toehoorders en maken dat zij zich bij jou en jouw boodschap betrokken voelen. Als je je presentatievaardigheden wilt verbeteren dan is storytelling een vaardigheid die je je zelf zeker eigen moet gaan maken. Je zult leren hoe je daardoor zelfs een maximale invloed zult hebben op je toehoorders. Deze presentatietraining leert je de kneepjes van dit prachtige vak.

Storytelling – Waarom zo’n krachtige presentatievaardigheid? 

Een verhaal, wanneer goed verteld, maakt dat mensen zich met jouw boodschap kunnen identificeren, en zelfs van jou als spreker gaan houden. Hier zijn meerdere redenen voor. Het heeft onder andere te maken met het feit dat verhalen zo oud zijn als de mensheid zelf. Het luisteren naar verhalen wordt ervaren als ontspannend terwijl men stiekem het idee koestert dat hier op een indirecte manier iets te leren valt. Mensen voelen zich bevoorrecht aanwezig te zijn bij een gelegenheid waar een verhaal wordt verteld. Het geeft een gevoel van exclusiviteit, van ‘goed bezig’ zijn, en draagt zelfs bij aan gevoelens van geluk. Er is dus geen idealer klimaat te bedenken om belangrijke boodschappen over te dragen op het hart en de geest van je luisteraars.

Wanneer het verhaal dan ook nog op een goede manier verteld wordt, is er een grote kans dat de lessen die jij als spreker over de bühne wilt brengen mee naar huis genomen worden.

Een verhaal op een goede manier vertellen is een krachtige vaardigheid die in deze presentatietraining aan bod komt. Het is belangrijk dat je leert hoe deze presentatievaardigheid ingezet moet worden in je boodschap.

Hoe zet je storytelling in als een presentatievaardigheid?

Ongetwijfeld is het je opgevallen dat het niet iedereen als vanzelfsprekend lukt een mop nog op een goede manier te vertellen. Sommige mensen vertellen de clou van de mop voordat de spanning is opgebouwd. Om die reden is het van groot belang om vóórdat je een verhaal onderdeel maakt van je boodschap, eerst goed over de volgende drie aspecten na te denken:

1)    Hoe zit het verhaal zelf, dus los van je boodschap, precies in elkaar? Wat maakt het interessant, waar zit de spanning of het conflict precies? Hoe laat je dat goed uitkomen? Hoe zou je de clou formuleren als je het verhaal als  ‘stand alone’ verhaal zou vertellen, dus zonder verdere bedoeling?

2)    Daarna is het goed om na te denken over de reden waarom jij nu juist dit verhaal wilt vertellen. Waarom is het zo bruikbaar in jouw boodschap? Want die bruikbaarheid bepaalt welk onderdeel je wilt benadrukken of zelfs wilt uitvergroten. Deze bepaald tevens de volgorde van de gebeurtenissen waarover je vertelt.

3)    Na het verhaal komt het punt dat je onder de aandacht wilt brengen en dat door het verhaal wordt geïllustreerd. Hoe verbind je jouw punt aan de clou van het verhaal? Hoe duidelijker en directer je in staat bent die twee dingen aan elkaar te koppelen, hoe groter de kans dat de boodschap onthouden blijft.

Deze presentatietraining verandert je in een krachtige doeltreffende spreker

Sommige sprekers maken de fout het publiek met een verhaal te amuseren maar laten na het doelpunt te scoren. Een prachtige actie van een voetballer voor de goal is mooi om naar te kijken maar alleen doelpunten tellen voor de uitslag. Dat geldt voor verhalen vertellen ook. Laat je niet verleiden om je door het succes van je verhaal je af te laten leiden van het doel dat je voor ogen staat. Maak er door je succes geen half werk van. Het serieuze werk na het gelach is niet een anticlimax van je verhaal. Het is de emotionele betrokkenheid van je publiek die jij met je verhaal hebt gecreëerd en die je nu aan het oogsten bent als een klimaat waarin je je boodschap onvergetelijk maakt.

Wanneer je deze presentatietraining hebt afgerond, zul je nooit meer in het onzekere verkeren over jezelf en over je boodschap. Je weet dan hoe je op een authentieke manier je boodschap in het hart van je toehoorders kunt laten landen.

Vraag een kosteloze vrijblijvende intake aan voor deze presentatietraining

Mijn laatste tip is: geef je alleen op voor een training nadat je met je trainer persoonlijk kennis gemaakt hebt. Overtuig je ervan dat hij jouw behoeften begrijpt en dat dit de presentatietraining is die je zoekt. Vraag daarom altijd eerst een vrijblijvende kosteloze intake aan.

Het je eigen leren maken van deze super krachtige spreektechnieken gaat je veel plezier opleveren. Mail mij of bel mij voor een vrijblijvend intakegesprek op info@sprekenleren.nl of bel op 06 16 094 322.

Je kunt ook kijken op https://www.sprekenleren.nl/#/trainingen

Je investering voor deze presentatietraining bedraagt 395 euro,  inclusief koffie, thee, vruchtensap en een lunch.

 

Presentatietrainingen, leren presenteren, presentatie maken, presentaties maken, sprekenleren, leren spreken, presentatievaardigheden, krachtige presentaties maken, krachtig presenteren, spreekangst overwinnen, spreekangst beheersen, presentatie verbeteren, presentatievaardigheden, spreken voor publiek, TED waardig presenteren, training spreekangst, spreekangsttraining, wat te doen aan spreekangst, spreekcoach, presentatiecoach, presentatietraining, spreektraining, presentatiecoaching, spreekcoaching, spreken met impact, presenteren met impact, Ruud van den Berg, Personal coaching, storytelling, presenteren met maximale invloed, presentatievaardigheden verbeteren, improviseren

Leer de kracht van improviseren tijdens het presenteren

“I have a dream’ geïmproviseerd tijdens een goed voorbereide presentatie werd wereldberoemd en onvergetelijk. Leer improviseren tijdens het presenteren. Het is een belangrijke presentatievaardigheid.

De kracht van improviseren tijdens een presentatie

Niets op het gebied van presenteren, is te vergelijken met de kracht en invloed die improvisatie heeft op het hart van je toehoorders tijdens je presentatie. Leren improviseren tijdens het presenteren is misschien wel de grootste stap vooruit in je ontwikkeling als spreker.

Weinig mensen weten dat de voorbereide tekst van de “droom toespraak” van Martin Luther King waarmee hij het podium opging, niet de passage bevatte die begon met de woorden ” I have a dream.”  In zijn boek “Behind the Dream” vertelt speechwriter Clarence B. Jones openhartig over bijzonderheden die zich voordeden voor en tijdens deze toespraak. Het meest onverwachte daarin is wel dat hij erkent dat wat deze toespraak zo indrukwekkend heeft gemaakt, namelijk de woorden “I have a dream” en waar die droom over ging, niet door hem in het originele manuscript waren opgenomen.

Improviseren betekent letterlijk “voordragen zonder eerdere rechtstreekse voorbereiding.” Het is niet hetzelfde als voor de ‘vuist weg spreken,’ ook al doet iemand die improviseert dat noodzakelijkerwijs wel. Het verschil is dat iemand die voor de ‘vuist weg spreekt’ zijn tekst op papier heeft staan, maar in staat is deze vrij van zijn papier te presenteren, zonder deze voor te lezen. Hij neemt de gedachte in zich op en vertelt deze met woorden die op dat moment in zijn gedachten opkomen. Zo is ‘voor de vuist weg presenteren’ een belangrijke stap voorwaarts in iemands groei als spreker. Echter, iemand die in staat is te improviseren gaat nog minstens twee stappen verder.

Improviseren is een presentatievaardigheid

Improvisatie stelt iemand in staat een spontaan bij hem opkomende coherente gedachte te bespreken in lijn met zijn voorbereide tekst, zonder dat hij deze dus in de actuele context heeft voorbereid. Door de flow en de inspiratie van het moment komt er een gedachte of een idee in hem op, en overziet hij op het moment dat het gebeurt alle betrokken factoren. Hij weet hoe hij het onderwerp zal aansnijden, wat de kern ervan is, wat de invloed ervan op de verhaallijn zal zijn, hoe het van invloed zal zijn op zijn publiek, hoe het de lengte van zijn presentatie zal beïnvloeden en waar het zal aansluiten bij zijn verdere toespraak. Dit is op zichzelf zo complex dat hiervoor bijna geen vuistregels aan te geven zijn.

Bijna, want ondanks dit alles, is het belangrijk over dit fenomeen na te denken. Improvisatie gaat hand in hand met flow en inspiratie. Alleen wanneer een spreker geheel opgaat in zijn onderwerp, er als het ware mee versmelt, kan een spontane gedachte of idee zich plotseling in haar volle omvang aan het geestesoog van de spreker laten zien. In dit proces is er niet alleen geen spreekangst meer, maar slechts positieve opwinding in het hart van de spreker. Zijn hart staat in vuur en vlam, hij wordt één met zijn onderwerp, en hij is volledig authentiek in zijn presentatie. Hij is in staat zich op een dieper niveau te verbinden met zijn toehoorders en zal een boodschap naar hun hart kunnen brengen die voor altijd onthouden zal worden. Niets zal hem en zijn toehoorders meer vreugde schenken dan de ervaring van een geïmproviseerde gedachte recht uit het hart en de geest van de spreker. Het is een versmelting van opgebouwde inzichten met het actuele onderwerp waarvan de spreker slechts het doorgeefluik mag zijn.

Leer improviseren tijdens het presenteren!

Iemand leren om onderwerpen mee te nemen naar het hart van een toehoorders, was eens mijn droom. Vandaag de dag, is deze werkelijkheid geworden. Maak ook jouw droom waar. Mail mij of bel met mij persoonlijk op 06 16 094 322. 

Presentatietrainingen, leren presenteren, presentatie maken, presentaties maken, sprekenleren, leren spreken, presentatievaardigheden, krachtige presentaties maken, krachtig presenteren, spreekangst overwinnen, spreekangst beheersen, presentatie verbeteren, presentatievaardigheden, spreken voor publiek, TED waardig presenteren, training spreekangst, spreekangsttraining, wat te doen aan spreekangst, spreekcoach, presentatiecoach, presentatietraining, spreektraining, presentatiecoaching, spreekcoaching, spreken met impact, presenteren met impact, Ruud van den Berg, Personal coaching, storytelling, presenteren met maximale invloed, presentatievaardigheden verbeteren, improviseren

Spreekangst overwinnen – een training die je leven verandert

Spreekangst overwinnen-een topprioriteit

Voel je je gevangen in je zelf, terwijl je zoveel te bieden hebt? Maak spreekangst overwinnen dan tot een topprioriteit.

Spreekangst overwinnen – een training die je leven verandert!

Wil jij graag je spreekangst overwinnen? Als trainer op dit gebied heb ik veel mensen geholpen die dachten het overwinnen van hiervan in hun geval niet mogelijk was. De meesten van hen hadden het gevoel gevangen te zitten in de greep van spreekangst. Herken jij dit gevoel? Een ogenschijnlijk eenvoudig voorstelrondje kan dan al leiden tot hartkloppingen. Soms lukt het niet eens dat te vertellen over jezelf wat je in gedachten had. Jezelf in het middelpunt voelen staan kan al tot paniekgevoelen leiden en vluchtgedrag teweeg brengen. Presentaties laat je maar wat graag anderen over, zelfs als het bij je functie of rol hoort. En wanneer je het die ander dan hoort doen, lijkt het zo eenvoudig te zijn. Hoe zou jou leven eruit zien, als je sprekend voor een publiek, gewoon jezelf zou durven te zijn? Wat als je authentiek zou kunnen presenteren, en iedereen met belangstelling naar je zou luisteren? Zou dat je leven en je geluksgevoel niet ingrijpend beïnvloeden? Wanneer trek jij die stoute schoenen van moed aan, en ga je de vijand in de ogen kijken en verslaan? Velen zijn jou voorgegaan, en ik sta klaar om met jou je droom waar te laten worden.

Spreekangst overwinnen – iets anders dan een beetje kalmeren.

Een zoektocht langs de vele trainingsbureau’s die prachtige beloftes doen wekken soms de illusie dat spreekangst iets bruikbaars is. Zij wekken de indruk dat met gebruikmaking van enkele tips en trucs mensen geholpen kunnen worden. In andere gevallen lijkt het wel op een behandeling in een autowasstraat, een soort ‘wash and g’o voor spreekangst. Deze week kwam ik een stukje tegen in een blad van een gerenomeerd trainingsbureau waarin spreekangst als nuttig werd gepresenteerd. Er werd benadrukt dat de teweeg gebrachte opwinding gebruikt kon worden om beter te presteren. De schrijver van dit stukje doet voorkomen of spreekangst iets bruikbaars zou zijn.  Het zou gezien kunnen worden als concentratie verhogende ‘excitement’ voor een presentatie. Dus niet je best gaan doen om spreekangst te overwinnen maar te gebruiken om tot een topprestatie te komen. Deze leugen zou gemakkelijk te doorzien zijn ware het niet dat er een beetje waarheid in zit. Vanzelfsprekend geld voor iedereen dat een beetje extra adrenaline in het bloed je helpt om tot hogere prestaties te komen.

Symptomen van spreekangst

Er wordt echter iets belangrijks over het hoofd gezien. Iemand die met een krachtige vorm van spreekangst kampt, heeft heftige symptomen. Iemand die werkelijk lijdt aan deze beklemmende en allesoverheersende angst, blokkeert volledig zodra hij voor een publiek staat. Zodra hij zijn mond wil open doen, heeft hij last van trillende ledematen. Ook heeft hij een droge mond, kan niet goed slikken, en heeft soms knikkende knieën. Ook heftig transpireren, stotteren, een volledige black-out, en zelfs flauwvallen komen voor. Natuurlijk verschillen de symptomen van persoon tot persoon. Maar een ding is zeker, deze symptomen werken niet als een hulp voor je  om beter te kunnen presteren. Sterker nog, de kans dat je je onbegrepen voelt neemt alleen maar toe. Je kunt gaan  denken dat je niet meer te helpen bent. Het kan je dus  het gevoel geven dat wat jij hebt veel erger is dan wat wie maar ook heeft. En dat het iets is waar niets meer aan te doen is. Spreekangst is heel iets anders dan zenuwachtig zijn en beetje extra spanning ervaren is helaas niet hetzelfde als spreekangst. Maar een geruststelling is op zijn plaats: spreekangst overwinnen is mogelijk, ook voor jou!

Spreekangst overwinnen is definitief!

Spreekangst is eigenlijk een vorm van een sociale fobie. Aangezien dit in velerlei vormen en gradaties kan voorkomen met zeer uiteenlopende fysieke symptomen, is elk individuele geval uniek te noemen. In mijn praktijk blijkt dat met individuele training, afgestemd op de persoon, voor iedereen een wereld te winnen is. Met gebruikmaking van een aantal erkende methoden gericht op het aanpakken van denkbeelden en overtuigingen, is spreekangst overwinnen binnen jouw bereik. Al mijn cliënten hebben ervaren dat een diepgaande herkenning en erkenning van ingebakken overtuigingen tot succes bijdraagt. Deze overtuigingen aanpakken door intensieve gesprekken en oefeningen in de praktijk, hebben tot het het definitief overwinnen van hun spreekangst geleid. Spreekangst overwinnen is dus gelukkig zeker mogelijk. Deze training die je bij mij ontvangt, is er een die je leven echt verandert. Je zult er niet alleen van profiteren staande of zittend voor een publiek, maar in elk contact met groepen en individuen zul je je sterk voelen en je presentatie onder controle hebben.

Uitvoerig intakegesprek over jouw specifieke vorm van spreekangst

Wanneer je op zoek gaat naar een training, zorg er dan voor dat je van te voren een goede inschatting kan maken van wat je aangeboden wordt. Bij mij krijg je daarom altijd voordat je je aanmeldt eerst kosteloos intake gesprek. In dat gesprek komt al veel aan de orde met betrekking tot de achtergrond van jouw spreekangst. Je komt zo ook te weten of je toekomstige trainer je begrijpt, of hij bereidt is jou als persoon te zien, of slechts als iemand die deel uit maakt van een groep. Je kunt jezelf zo een beeld vormen van de manier waarop je geholpen gaat worden, terwijl het nog steeds een vrijblijvende kosteloze intake betreft. Daarna krijg je alle tijd om na te denken en te beslissen of deze training iets is wat je wilt gaan proberen. Velen zijn jou voorgegaan en hebben hun spreekangst volledig overwonnen. Maak het overwinnen ervan tot een topprioriteit. Het zal je leven en je levensgeluk ingrijpend op een hoger plan brengen.

Vraag een vrijblijvende kosteloze intake aan!

Je mag mij bellen of mailen voor het aanvragen van zo’n vrijblijvend en kosteloos intake gesprek op 06 16 094 322 of mail mij op info@sprekenleren.