Er was eens een…maakt de start van een presentatie onweerstaanbaar

Begin je presentatie met een verhaal. Een beter start is er niet
Storytelling is een ijzersterke start van een presentatie

Een betere start van een presentatie is moeilijk te bedenken!

Weet je nog hoe spannend je het vond wanneer je ouders of je grootouders je een verhaal vertelde voor het slapengaan? Hoe je jonge speelse aandacht aan hun lippen gekluisterd was en je het liefste wilde dat ze nooit meer zouden ophouden met vertellen? Bijna al die verhalen begonnen met: ‘Er was eens.. ‘.

Als we die zin hoorden gingen we er meteen lekker voor zitten of liggen en waren één en al oor, vol verwachting wat er ging komen. Het waren heerlijke onvergetelijke momenten waarin je je als kind koesterde en een hele sterke band met de verteller ervoer. Een betere start van een presentatie is moeilijk te bedenken.

Hoe gebruik je dit in de start van een presentatie?

Hoe kun je dit principe gebruiken in  de start van een presentatie? Als alle ogen op jou gericht zijn, als alle harten in de zaal vol verwachting kloppen, en als door alle hoofden de gedachte gaat: ‘wat voor spreker zal dit zijn?’… dan kun je je presentatie niet beter beginnen dan met een anekdote, of een verhaal.

Door creatief te spelen met dit concept kun je bijvoorbeeld beginnen met te zeggen: ‘Vorig jaar, op 30 oktober overkwam me iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt.. ‘ Je publiek zal voelen: Hier komt een spannend verhaal. Of een grappige story. Je luisteraars gaan er eens lekker voor zitten. Omdat je jezelf in het geheel betrekt laat je je kwetsbaarheid zien en schep je een band van vertrouwen.

Men zal benieuwd zijn wat er na deze fascinerende start allemaal nog meer gaat komen.

De overgang naar je betoog

De kunst is natuurlijk om je speech te starten met een story die niet alleen aansluit bij je verhaal maar ook bij je publiek. En om daarna op soepele wijze de overstap te maken naar je betoog. Om inspiratie hierin op te doen kun je eens naar TED-talks kijken die met een variant van ‘Er was eens..’ beginnen. Een mooi voorbeeld hiervan is de TED-talk van beroepenanalyst en bestsellerauteur Daniel Pink, getiteld: ‘The puzzle of motivation’. 

Een bekentenis over een lang en goed bewaard geheim

Hoe past Daniel Pink het principe van ‘Er was eens..’ in zijn speech toe? Hij begint met een bekentenis. Hij begint te bekennen dat hij twintig jaar geleden iets gedaan heeft waar hij zich zo voor schaamt dat hij het nog nooit aan iemand heeft durven te bekennen, tot op dit moment! En waarvan hij hoopte dat niemand het ooit te weten zou komen. Een krachtigere start is haast niet denkbaar. De spanning is voelbaar tot in elke uithoek van de zaal.

Daniel heeft bedacht dat dit lang en goed bewaarde geheim nu een krachtig doel kan dienen.  Wat is dat geheim? In een moment van jeugdige overmoedig is hij ooit rechten gaan studeren, maar wat hij nog nooit aan iemand heeft verteld is dat hij er niets van heeft gebakken, de studie nooit heeft afgemaakt, en het vak ook nooit één dag heeft uitgeoefend.  

Omdat hij de kwestie die hij nu wil gaan bespreken aan het publiek wil voorleggen als een soort rechtszaak waarbij het publiek de jury mag zijn om over zijn pleidooi te oordelen, komt zijn mislukte rechtenstudie mooi van pas als een superspannende ‘Er was eens..’ inleiding.

Dit laat prachtig zien hoe goed dit concept werkt.

De onthulling van een geheim uit zijn jeugd doet zijn publiek op het puntje van hun stoel zitten. Wat gaat hij opbiechten?  Iedereen wil het nu weten. En omdat het een mislukking betreft die over hemzelf gaat, voelt het publiek als een bonus, ook nog zijn kwetsbaarheid. Daardoor sluit het publiek hem nog gemakkelijker in hun hart.

Tegelijkertijd begrijpen ze ook dat Pink iemand is die iets mee te delen heeft, dat hij een autoriteit op zijn vakgebied is. En als hij daarna de overgang naar zijn betoog maakt hangt het publiek al aan zijn lippen. Ze willen nu bij hem blijven als een kind op schoot bij opa en het hele verhaal horen.

Wil je weten hoe de start van jouw presentatie onweerstaanbaar wordt?

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om de start van een presentatie te boosten. Wil je leren hoe jij daarin kan excelleren? Zou je willen leren hoe je zelfverzekerd een presentatie kunt geven die de toehoorders boeit en in actie brengt? Kijk een naar de inhoud van deze presentatietraining.

Kijk voor de mogelijkheden op www.sprekenleren.nl, neem contact met me op via het contactformulier of bel me op 06-16094322.