Leren presenteren met de kracht van improvisatie

Leer presenteren met de kracht van improvisatie. Het geeft je presentatie vleugels

Leren presenteren – met de kracht van Improvisatie

3 dagdelen van elk 3 uur – Volledig maatwerk 

Deze training Leren presenteren met de kracht van Improvisatie is speciaal bedoeld voor de gevorderde spreker. Het is een stap die elke spreker met ervaring op een bepaald moment zal willen zetten. Lees hieronder waarom.

In deze training leer je:

  • Een andere manier van voorbereiden van een presentatie
  • Je focus verleggen van jezelf naar je publiek
  • Het geheim achter inspiratie en flow
  • Durven te improviseren

Na deze training:

  • Beheers je je onderwerp op een dieper niveau
  • Heb je kennis gemaakt met je diepere bron van passie
  • Heb je controle over je aandacht en focus
  • Ben je in staat improviserend te presenteren


Niets op het gebied van presenteren, is te vergelijken met de kracht en invloed die improvisatie heeft op het hart van je toehoorders tijdens je presentatie.

Wanneer je wilt leren presenteren, is het van het allergrootste belang dat je je deze presentatievaardigheid eigen maakt.

Weinig mensen weten dat de voorbereide tekst van de “droom toespraak” van Martin Luther King waarmee hij het podium opging, niet de passage bevatte die begon met de woorden ” I have a dream.”

In zijn boek “Behind the Dream” vertelt speechwriter Clarence B. Jones openhartig over bijzonderheden die zich voordeden voor en tijdens deze toespraak. Het meest onverwachte daarin is wel dat hij beschrijft wat deze toespraak zo indrukwekkend heeft gemaakt.

Hij vertelt openhartig dat de woorden “I have a dream” niet door hem in het originele manuscript waren opgenomen!

Wat betekent improviserend presenteren eigenlijk?

Improviseren betekent letterlijk “voordragen zonder eerdere rechtstreekse voorbereiding.” Het betekent in staat te zijn een spontaan opkomend denkbeeld te bespreken dat niet is voorbereid.

Het betreft een gedachte die in lijn is met de voorbereide tekst, die het verhaal versterkt, zonder dat deze op papier staat. Het is iets anders dan vrij van papier spreken. 

Iemand die vrij van papier spreekt, is in staat zijn speech te presenteren, zonder deze voor te lezen. Hij neemt de gedachte van papier in zich op en vertelt deze met woorden die op dat moment in zijn gedachten opkomen.

Dit is zonder twijfel een belangrijke stap voorwaarts in iemands groei als spreker. Echter, iemand die in staat is te improviseren gaat nog minstens twee stappen verder.

Improviseren tijdens het presenteren kun je leren! 

Improviseren is een presentatievaardigheid. Het geheim van improviseren is dat het hand in hand gaat met flow en inspiratie. Flow en inspiratie zijn het gevolg van diep nadenken en voorbereiding. En zeker ook van begaan zijn met je onderwerp. 

Door deze flow en de inspiratie komt er een spontane gedachte of een gekoesterd idee spontaan naar boven, en overzie je alle betrokken factoren.

Zonder er een seconde onzeker over te zijn, weet je precies wat er nu gaat gebeuren. Zo weet je hoe je je ingeving zal aansnijden, wat de kern ervan is, wat de invloed ervan zal zijn op de verhaallijn.

En je beseft hoe het van invloed zal zijn op je publiek. Ook weet je waar het zal aansluiten bij het verdere verloop van je presentatie. Dit is op zichzelf zo complex dat hiervoor weinig  vuistregels aan te geven zijn.

Je kunt leren presenteren met een diep niveau van verbinding met je publiek

Alleen wanneer je als spreker helemaal opgaat in je onderwerp, er als het ware mee versmelt, kan een spontane gedachte of idee zich plotseling in haar volle omvang aan je geest openbaren. 

In dit proces is er niet alleen geen spreekangst meer. Er is positieve opwinding in het hart van jou als spreker. Je hart staat in vuur en vlam, en je wordt één met je onderwerp. 

Daardoor ben je in staat je op een dieper niveau te verbinden met je publiek. Nu zul je een boodschap naar hun hart kunnen brengen die voor altijd onthouden zal worden.

Niets zal een spreker en zijn toehoorders meer vreugde schenken dan de ervaring van een geïmproviseerde gesproken gedachte. Deze komt recht uit het hart en de geest van de spreker.

Het is een versmelting van opgebouwde inzichten met het actuele onderwerp waarvan de spreker slechts het doorgeefluik mag zijn.

Leer improviseren tijdens het presenteren!

Wanneer je een presentatietraining zoekt en je wilt leren presenteren met invloed, is dit het belangrijkste wat je kunt leren. 

Iemand leren om onderwerpen mee te nemen naar het hart van een toehoorders, was eens mijn droom.

Vandaag de dag is mijn droom werkelijkheid geworden. Maak ook jouw droom waar.

Vraag om een vrijblijvend en kosteloos intake gesprek door te mailen naar info@sprekenleren.nl, te bellen met mij op 06 16 094 322 of door het contactformulier te gebruiken.