Presentatietrainingen, leren presenteren, presentatie maken, presentaties maken, sprekenleren, leren spreken, presentatievaardigheden, krachtige presentaties maken, krachtig presenteren, spreekangst overwinnen, spreekangst beheersen, presentatie verbeteren, presentatievaardigheden, spreken voor publiek, training spreekangst, spreekangsttraining, wat te doen aan spreekangst, spreekcoach, presentatiecoach, presentatietraining, spreektraining, presentatiecoaching, spreekcoaching, spreken met impact, presenteren met impact, Ruud van den Berg, Personal coaching, storytelling, presenteren met maximale invloed, presentatievaardigheden verbeteren, improviseren

Storytelling gebruiken in de opbouw van een presentatie heeft grote meerwaarde.

Leer Speechschrijven met de magie van Storytelling

2 dagdelen van elk 3 uur – Volledig maatwerk


Na de training Speechschrijven & Storytelling kun je:

 • Messcherpe speeches en presentaties maken
 • Een basisstructuur leren gebruiken voor al je toekomstige presentaties
 • Storytelling als instrument in zetten voor een weergaloze impact
 • Powerpoint op de juiste manier inzetten of op de juiste weglaten 

In deze situaties gaat dit je voordelen opleveren:

 • Bij het geven van lezingen en presentaties voor een groot publiek
 • Wanneer je presenteert voor klanten en collega’s
 • Bij presentaties waarin interactie en reactie gewenst is of verwacht wordt
 • Tijdens elke vorm van on-line presenteren 


Tijdens deze presentatietraining leer je hoe de basis van een krachtige speech in elkaar zit. Je leert hoe je voortaan zelf speeches kunt schrijven, en presentaties kunt maken. Vervolgens leer je hoe je die nog veel krachtiger maakt door het ingrediënt van Storytelling eraan toe te voegen.

Met deze maatwerk presentatietraining leer je hoe je met een goed geschreven speech of presentatie aandacht krijgt, vasthoudt, en je publiek diepgaand beïnvloedt.

Als je de aandacht van mensen wil hebben en vasthouden, is het belangrijk om een logisch en coherent verhaal te vertellen waarin de boodschap op een glasheldere manier verteld wordt. Om mensen ook tot handelen aan te zetten is er echter nog iets heel belangrijks nodig. 

En dat is om je boodschap post te laten vatten in het hart van je publiek. Om dat te bereiken moeten mensen uit hun hoofd komen en emotioneel betrokken raken bij je boodschap. Dat doe je met Storytelling. En dat is meer dan alleen maar een verhaal vertellen. 

Hoe je dit precies doet, leer je met de 10 geboden van Storytelling. In deze training ga je daar uitgebreid kennis mee maken en mee aan het werk. 

Verhalen prikkelen de fantasie van de toehoorders en maken ook dat zij zich emotioneel bij jou en jouw boodschap betrokken gaan voelen. Als je je Presentatievaardigheden wilt verbeteren dan is Storytelling een vaardigheid die je jezelf zeker eigen wil maken.

Je zult leren hoe je daardoor een maximale invloed zult hebben op je toehoorders. Deze presentatietraining leert je de kneepjes van dit prachtige vak.

Storytelling – onmisbaar in een Presentatietraining

Om het vertellen van een verhaal meer dan louter entertainment te laten zijn is er een strategie nodig die ondersteunend gaat werken aan de kern van jouw verhaal. 

Een verhaal, wanneer goed verteld, maakt dat het emotionele brein aangesproken wordt, en dat is precies dat deel van het brein dat tot handelen aanzet. Als je hoort dat er ergens een groot ongeluk gebeurt is kun je dat voor kennisgeving aannemen. Maar zodra er een naam aan verbonden is, ook al ken je die in het geheel niet, ben je meteen één en al oor. Je hart is geraakt. Dat is wat verhalen doen. 

Het vertellen van verhalen is zo oud is als de mensheid zelf. Het luisteren naar verhalen wordt ervaren als iets belangrijks en waar je van kunt leren. En werkt tegelijkertijd ontspannend. Dit komt omdat ons emotionele brein op een empathische manier is aangesproken, en dit heeft een stress verlagend effect op de amygdala.  Daardoor kun je er maar moeilijk genoeg van krijgen.

De verhalenverteller is in onze ogen al duizenden jaren lang een kostbaar figuur. Iemand met wijsheid en autoriteit, iemand met gezag van wie we kunnen leren.

We leren dus van verhalen

Mensen voelen zich bevoorrecht om aanwezig te zijn bij een gelegenheid waar een verhaal wordt verteld. Omdat het leerzaam is, geeft het luisteren ernaar een gevoel van exclusiviteit, van ‘goed bezig’ zijn. Het draagt zelfs bij aan gevoelens van geluk.

Het is dus een ideaal klimaat te om belangrijke boodschappen over te dragen op het hart en de geest van je luisteraars.

Wanneer het verhaal dan ook nog op een goede manier verteld is, is er een grote kans dat de lessen die jij als spreker wilt laten landen, inderdaad mee naar huis genomen worden.

Een verhaal, op de goede manier vertelt, is één van de krachtigste presentatievaardigheden die er te leren valt. 

Speechschrijven en Storytelling als presentatievaardigheid

Je leert hoe je als spreker Storytelling in zet om aan overtuigingskracht te winnen. Alleen te zeggen dat ‘wij als bedrijf alles op orde hebben’ maakt lang niet zoveel indruk dan een anekdote waardoor jouw publiek denkt ‘wauw, wat een sterk bedrijf.’

Om dat te bereiken is er wel iets nodig:

Vóórdat je een verhaal onderdeel van je boodschap maakt, is het belangrijk eerst goed over de volgende drie aspecten na te denken:

1)    Hoe zit het verhaal zelf precies in elkaar? Wat maakt het interessant, waar zit de spanning of het conflict precies? Hoe laat je dat goed uitkomen? 

2)    Daarna is het goed om na te denken over de reden waarom jij nu juist dít verhaal wil vertellen. Waarom is het zo bruikbaar in jouw boodschap?

Want die bruikbaarheid bepaalt welk onderdeel je wilt benadrukken of zelfs wilt uitvergroten. Deze bepaalt tevens de volgorde van de gebeurtenissen waarover je vertelt.

3)    Na het verhaal komt het punt dat je onder de aandacht wilt brengen en dat door het verhaal wordt geïllustreerd. Hoe verbindt je jouw punt aan de clou van het verhaal?

Je leert een Speech te schrijven die er door Storytelling toe doet

Sommige sprekers maken de fout het publiek met een verhaal te amuseren maar laten na het doelpunt te scoren.

Een prachtige actie van een voetballer voor de goal is mooi om naar te kijken, maar alleen doelpunten tellen voor de uitslag.

Dat geldt voor verhalen vertellen ook.

Laat je niet verleiden om je door het succes van je verhaal je af te laten leiden van het doel dat je voor ogen staat. Maak er door je succes geen half werk van. Het serieuze werk dat komt na het gelach, is niet een anticlimax van je verhaal, maar de kers op de taart.

Het is de emotionele betrokkenheid van je publiek die jij met je verhaal hebt gecreëerd. Daardoor kun je nu oogsten in een klimaat waarin je je boodschap onvergetelijk maakt.

Wanneer je de training Speechschrijven en Storytelling hebt afgerond, heb je geleerd wat er nodig is om het hart van mensen te bereiken en kun je met zelfvertrouwen op het podium staan.

Je weet dan hoe je op een authentieke manier je boodschap in het hart van je toehoorders kunt laten landen.

Na de training Speechschrijven & Storytelling kun je:

 • Messcherpe presentaties met diepgaande impact maken
 • Beheers je een basisstructuur voor al je toekomstige presentaties
 • Storytelling als instrument in te zetten voor weergaloze impact

Of vraag een kosteloze intake aan

Wil je je er eerst van overtuigen dat ik jouw behoeften begrijp en dat dit de presentatietraining is die je zoekt, vraag dan eerst een kosteloze intake aan.

Liever even een persoonlijk gesprek per telefoon? Je mag mij bellen op  06 16 094 322.

Het aanleren van deze krachtige spreektechnieken gaat je veel plezier opleveren!