Ruud van den Berg

Presentatiecoach Ruud van den Berg

Graag wil ik mijzelf even kort aan je voorstellen….

Om te beginnen wil ik bekennen dat ik mijzelf wel ervaringsdeskundige mag noemen op het gebied van het overwinnen van spreekangst. Hierbij een korte terugblik.

Kampend met een laag zelfbeeld en de gevolgen daarvan, zoals stotteren, droge mond, en hartkloppingen, heb ik veertig jaar geleden op eigen kracht een jarenlange worsteling doorgemaakt om als spreker in het openbaar, spreekangst te overwinnen. 

Als spreker en coach gevormd door de praktijk

De gepassioneerde liefde voor het vak van spreker, maakte dat ik doorzette en niet opgaf. Door ervaring ontdekte ik in de praktijk hoe je tijdens het geven van lezingen contact maakt met het hart van je publiek, en daardoor groeide mijn passie voor het spreken in het openbaar.

Niet opgevend, en wekelijks blijven presenteren, ontdekte ik met vallen en opstaan wat werkte en wat niet werkte in het overwinnen van spreekangst. Na een aantal jaren werd het geven van lezingen op grote podia mijn passie.

Steeds meer ervoer ik diepe voldoening en plezier in het presenteren voor publiek. Ik ontwikkelde het verlangen om anderen die hier ook mee te maken hebben te helpen, en ditzelfde plezier te ervaren.

Spreekangst overwinnen

Spreekangst is geen ziekte of afwijking. Het is iets dat je jezelf aandoet en dat je kunt afleren door iets anders aan te leren. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn uitgebreide blog hier over.

Nu train ik al tientallen jaren ervaren sprekers en presentatoren. En ook bij hen zie ik nu het plezier dat zij hebben in het met plezier en passie spreken in het openbaar. 

Alle presentatietrainingen die ik aanbied, betreffen maatwerk, afgestemd op jouw persoonlijke behoeften.